Tekst i zdjęcie: gabrysia21 - Młodszy Kucharz (230)

Kotlety jajeczne

na obiad:)

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: smażone

Liczba porcji: cztery

dieta

Składniki:

jajka, 5 szt.

kapusta pekińska , 0 uncja

brązowy ryż, 3 łyżk.

natka pietruszki, 2 łyżk.

sól, 0 uncja

mielony pieprz, 0 uncja

Sposób przygotowania:

5 jajek gotujemy na twardo, w tym czasie przygotowujemy kuskus.Ugotowane jajka rozdrobnić widelcem, im drobniej tym lepiej.Dodać pekinkę, kuskus, pietruszkę i resztę przypraw. Mieszać i próbować czy już dobre w smaku. Po doprawieniu wbijamy jajka, które pełnią funkcję spoiwa. Masa ma być gęsta i kleista.• Opcjonalnie można dodać 0,5 drobniutko posiekanej czerwonej papryki.Kotleciki nakładać łyżką, na łyżce ubić masę dłonią(wychodzi kształt jajka), zsunąć na patelnię i delikatnie spłaszczyć i uformować. Smażyć na złoto z obu stron.Smażyć na suchej patelni teflonowej na średnim ogniu(można smażyć na oliwie, ale trudniej formuje się kotleciki, poza tym zanika smak soli i trzeba dać jej dużo więcej).Bardzo dobre z sosem czosnkowym lub innymi dipami.Są alternatywą dla kanapek. Przydają się w momencie jak złapie nas mały głód. ;)Dobre na zimno(raczej temp. pokojowa niż prosto z lodówki, ale i takimi nie gardzę) i na ciepło.