|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: rafik80Srebrny Szef Kuchni (2006) Kaczka na dzikoArcydzieło kulinarne
Składniki:
Sposób przygotowaniaKaczkę lub mięso przygotować wg przepisu na marynowanie mięsa [88], Po wyjęciu z zalewy mięso opłukać, posolić, włożyć do ogniotrwałego naczynia i pozostawić na ok. l godz. Następnie obłożyć słoniną pokrojoną w paski lub polać olejem i piec wolno do miękkości. Kaczkę rozebrać na części, wołowinę pokroić w plastry. Zebrać tłuszcz z sosu (2—3 łyżki), wlać do rondla, dodać cukier, zrumienić ciągle mieszając. Dodać mąkę, przysmażyć, rozprowadzić rosołem lub wodą z dodatkiem maggi i dolać sos z pieczeni — doprawić do smaku zalewą z marynaty. Sos powinien być ostry, o wyraźnie korzennym zapachu. Porcje wołowiny lub kaczki włożyć do sosu i zagotować. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|