Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Galaretka z porzeczek i malin Galaretka z porzeczek i malin.jpg
Galaretka z porzeczek i malin
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
fanthomasSzef Kuchni (1060)

Galaretka z porzeczek i malin

Galaretkę z samych porzeczek zaleca się przygotowywać na surowo, gdyż zawiera ona wtedy dużo witaminy C.

Składniki:
  • porzeczka czerwona, 1 kg
  • malina, 50 dag
  • cukier, 80 dag
  •  
Sposób przygotowania

Owoce opłukać, przebrać, u porzeczek oberwać szypułki i rozmiażdżyć. Do miazgi owocowej dodać 0.5 l wody i gotować około 5 minut. Odcisnąć sok i zmierzyć. Odważyć cukier biorąc na 1 l soku 80 dkg cukru. Gotować sok bez cukru 15—20 minut, następnie wsypać cukier i dalej gotować często mieszając. W czasie gotowania zbierać pianę tworzącą się na powierzchni. Galaretka jest wtedy gotowa, gdy kropla soku przeniesiona na zimny spodek ścina się. Gorącą galaretkę wlewać do słoików; po ostudzeniu na powierzchni galaretki położyć krą­żek zwilżonego spirytusem pergaminu. Słoiki uszczelnić pechem, zakleić celofanem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650