Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
fanthomasSzef Kuchni (1060)

Nalewka na suszonych śliwkach

Wódka zyskuje na smaku przez dłuższe stanie.

Składniki:
  • woda, 0.25 l
  • spirytus, 0.25 l
  • wódka , 1 l
  • śliwka, 25 dag
  •  
Sposób przygotowania

Suszone śliwki po usunięciu z nich pestek pokrajać, wsypać do butli, zalać spirytusem i wódką, zakorkować. Macerować 4 — 6 tygodni, co kilka dni wstrząsając butlą. Po tym czasie zlać płyn znad śliwek do innego naczynia przez lejek z watą. Śliwki zalać wodą, a po 1 — 2 dniach zlać ją przez lejek z watą do poprzednio odlanego płynu, wymieszać i pozostawić do sklarowania. Po kilku dniach zlać wódkę znad sadu, który zebrał się na dnie naczynia, przesączyć przez lejek z watą do butelek, w których ma być przechowana.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650