Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KuchniaSzef Kuchni (1010)

Kwas porzeczkowy

Lub z żurawiny

Składniki:
  • goździki, 3 szt.
  • drożdże, 1 dag
  • cukier, 10 dag
  • porzeczka czerwona, 40 dag
  •  
Sposób przygotowania

Owoce opłukać, usunąć szypułki, zmiażdżyć, zalać wodą (3 szklanki) z dodatkiem goździków i zagotować. Przecedzić, wycisnąć, dodać cukier i ostudzić. Do wywaru dodać rozmieszane z niewiel­ką ilością przegotowanej ostudzonej wody drożdże i pozostawić na 24 godz., aby sok sfermentował; wówczas zlać do butelek, za­korkować i pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 3 dni. Po tym czasie kwas można podawać do picia. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650