Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Racuszki drożdżowe Racuszki drożdżowe.jpg
Racuszki drożdżowe
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
RakusSzef Kuchni (1430)

Racuszki drożdżowe

Podawać na gorąco, na okrągłym półmisku wprost z patelni.

Składniki:
  • drożdże, 5 dag
  • cukier, 5 dag
  • żółtka, 6 szt.
  • mąka , 25 dag
  • mleko, 0.5 szkl.
  • białka, 7 szt.
  • tłuszcz, 8 dag
  • skórka cytrynowa, 1 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • marmolada, 20 dag
  • cukier waniliowy, 3 dag
  •  
Sposób przygotowania

Zarobić rozczyn, postawić do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem, do żółtek dodać przesianą mąkę, wyrośnięty roz­czyn, podgrzane mleko, sól, skórkę cytrynową. Wybijać ciasto łyżką dotąd, dopóki nie będzie od niej odchodziło. Równocześnie dodawać po trochu do ciasta roztopiony tłuszcz, wyrabiając; następnie ciasto połączyć z pianą, wymieszać i postawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smażyć na dołkownicy, napełniając wgłębienia do po­łowy; smażyć powoli z obu stron, obracając szpikulcem (lub smażyć okrągłe jednakowe racuszki na patelni). Po usmażeniu zlepiać po dwa racuszki z marmoladą, posypać cukrem waniliowym. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650