|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: KaszANiaSzef Kuchni (875) Kiełbasa zwyczajna do smażenia lub gotowaniaKiełbasa zwyczajna do smażenia lub gotowania Składniki:
Sposób przygotowaniaMięso musi być zarówno tłuste (karkówka) jak i chude (jakaś chuda wieprzowina) pokrajać w drobną kostkę. Pieprz utłuc, lub zemleć, majeranek drobno pokruszyć, cebulę utrzeć na tarce lub przepuścić przez maszynkę, saletrę zmieszać z solą. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wyrabiać, dolewając stopniowo wodę. Wody wlać tylko tyle, aby cała jej ilość została wchłonięta przez mięso (ok. 3 szklanki); zamiast wody można użyć wywaru z kości, ale wówczas kiełbasa będzie mniej trwała. Wyrobionym farszem napełniać jelita przez maszynkę. Kiełbasę obsuszyć na wietrze i powiesić w suchej, chłodnej, lekko przewiewnej spiżarni. Przygotowaną w ten sposób kiełbasę można przechowywać przez ok. 3 tygodnie.Podobnie można przygotować kiełbasę z dodatkiem wołowiny lub baraniny, biorąc: 3 kg wieprzowiny i 1 kg wołowiny albo też 3 kg wieprzowiny i 1 kg baraniny oczyszczonej z tłuszczu. |
![]() Witaj nieznajomy![]() Użytkownik Ilość punktów ![]()
|
||||||||||||||||
![]() |