Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430)

Racuszki drożdżowe

Podawać na gorąco, na okrągłym półmisku wprost z patelni.

Składniki:

drożdże, 5 dag

cukier, 5 dag

żółtka, 6 szt.

mąka , 25 dag

mleko, 0.5 szkl.

białka, 7 szt.

tłuszcz, 8 dag

skórka cytrynowa, 1 szt.

sól, 1 szczypta

marmolada, 20 dag

cukier waniliowy, 3 dag

Sposób przygotowania:

Zarobić rozczyn, postawić do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem, do żółtek dodać przesianą mąkę, wyrośnięty roz­czyn, podgrzane mleko, sól, skórkę cytrynową. Wybijać ciasto łyżką dotąd, dopóki nie będzie od niej odchodziło. Równocześnie dodawać po trochu do ciasta roztopiony tłuszcz, wyrabiając; następnie ciasto połączyć z pianą, wymieszać i postawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smażyć na dołkownicy, napełniając wgłębienia do po­łowy; smażyć powoli z obu stron, obracając szpikulcem (lub smażyć okrągłe jednakowe racuszki na patelni). Po usmażeniu zlepiać po dwa racuszki z marmoladą, posypać cukrem waniliowym.