Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430) Racuszki drożdżowePodawać na gorąco, na okrągłym półmisku wprost z patelni. |
drożdże, 5 dag
cukier, 5 dag
żółtka, 6 szt.
mąka , 25 dag
mleko, 0.5 szkl.
białka, 7 szt.
tłuszcz, 8 dag
skórka cytrynowa, 1 szt.
sól, 1 szczypta
marmolada, 20 dag
cukier waniliowy, 3 dag
Zarobić rozczyn, postawić do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem, do żółtek dodać przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn, podgrzane mleko, sól, skórkę cytrynową. Wybijać ciasto łyżką dotąd, dopóki nie będzie od niej odchodziło. Równocześnie dodawać po trochu do ciasta roztopiony tłuszcz, wyrabiając; następnie ciasto połączyć z pianą, wymieszać i postawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smażyć na dołkownicy, napełniając wgłębienia do połowy; smażyć powoli z obu stron, obracając szpikulcem (lub smażyć okrągłe jednakowe racuszki na patelni). Po usmażeniu zlepiać po dwa racuszki z marmoladą, posypać cukrem waniliowym.