Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Makaron zapiekany z mięsem po węgiersku spagetti zapiekane.jpg
Makaron zapiekany z mięsem po węgiersku
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ChiliJKaSzef Kuchni (1255)

Makaron zapiekany z mięsem po węgiersku

Podać z surówką

  • idealne dla dzieci
Składniki:
  • cielęcina , 30 dag
  • cebula, 6 dag
  • smalec, 3 dag
  • przecier pomidorowy, 10 dag
  • śmietana, 15 dag
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • ząbek czosnku, 1 szt.
  • makaron , 30 dag
  • masło, 3 dag
  • ementaler, 3 dag
  •  
Sposób przygotowania

Cielęcinę opłukać, pokrajać na małe kawałki, posolić, oprószyć papryką, osmażyć na rumiano. W czasie smażenia mięsa włożyć do tłuszczu l cebulę drobno pokrajaną i, mieszając, lekko ją przyrumienić wraz z mięsem. Mięso podlać małą ilością wrzącej wody i udusić do miękkości, przy końcu dodać przecier pomidorowy, odstawić. Do uduszonego mięsa można dodać śmietanę. Makaron połamać na małe kawałki, ugotować go, odcedzić i osaczyć. Ugotowany makaron wymieszać z uduszoną cielęciną, przyprawić jeszcze, jeżeli potrzeba; wyłożyć na półmisek, skropić lekko zrumienionym masłem, posypać tartym serem i wstawić dla silnego zagrzania do piekarnika, lub — jeżeli kluski są gorące — podać bez zagrzania. Podać z surówką (pomidory w ćwiartkach, zielona sałata, rzodkiewka, zakwaszona papryka pasteryzowana, pasteryzowane pomidory w całości bez skórki, czyli pelatti) itp. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650