Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Makaron zapiekany z mięsem po węgierskuPodać z surówką |
idealne dla dzieci
cielęcina , 30 dag
cebula, 6 dag
smalec, 3 dag
przecier pomidorowy, 10 dag
śmietana, 15 dag
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
ząbek czosnku, 1 szt.
makaron , 30 dag
masło, 3 dag
ementaler, 3 dag
Cielęcinę opłukać, pokrajać na małe kawałki, posolić, oprószyć papryką, osmażyć na rumiano. W czasie smażenia mięsa włożyć do tłuszczu l cebulę drobno pokrajaną i, mieszając, lekko ją przyrumienić wraz z mięsem. Mięso podlać małą ilością wrzącej wody i udusić do miękkości, przy końcu dodać przecier pomidorowy, odstawić. Do uduszonego mięsa można dodać śmietanę. Makaron połamać na małe kawałki, ugotować go, odcedzić i osaczyć. Ugotowany makaron wymieszać z uduszoną cielęciną, przyprawić jeszcze, jeżeli potrzeba; wyłożyć na półmisek, skropić lekko zrumienionym masłem, posypać tartym serem i wstawić dla silnego zagrzania do piekarnika, lub — jeżeli kluski są gorące — podać bez zagrzania. Podać z surówką (pomidory w ćwiartkach, zielona sałata, rzodkiewka, zakwaszona papryka pasteryzowana, pasteryzowane pomidory w całości bez skórki, czyli pelatti) itp.