|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: ScaloopsSzef Kuchni (1460) Bucht drożdżowyPodawać gorące lub zimne z sosem waniliowym. Składniki:
Sposób przygotowaniaMałą brytfannę lub rondel (2-litrowy) wysmarować tłuszczem. Przygotować ser z wanilią jak do kołaczyków lub osaczyć konfiturę. Zarobić rozczyn, postawić do wyrośnięcia. Sporządzić ciasto. Ubić pianę, wymieszać ciasto z pianą, wybić, postawić do pierwszego wyrośnięcia. Wyrośnięte Ciasto podzielić na części (około 10), każdą część brać rękami zanurzonymi go przednio w maśle, kształtować kule, układać je na brytfannie lub w rondlu ciasno jedną przy drugiej, postawić do wyrośnięcia. Buchty można nadziewać, zawijając do środka każdego konfitury lub ser przyprawiony tak jak do kołaczyków. Buchty po ułożeniu w brytfannie postawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarować jajem, włożyć do ogrzanego piekarnika,, piec 3/4 godziny. Upieczone ciasto odkrajać od brzegów formy, wyłożyć, przestudzić, podzielić na części tak, jak ciasto się samo dzieli, ułożyć na półmisku. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|