Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KuchniaSzef Kuchni (1010)

Ziemniaki duszone po „szewsku"

Podawać z surówką z kiszonej kapusty, ćwikłą, ćwiartkami pomidorów, ,ogórkiem kiszonym itp.

Składniki:
  • ziemniak, 1 kg
  • słonina, 5 dag
  • cebula, 10 dag
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • woda, 0.5 szkl.
  • tłuszcz, 2 dag
  •  
Sposób przygotowania

Słoninę pokrajać w paski.Cebulę drobno pokrajać. Ziemniaki opłukać, obrać, opłukać i pokrajać w krążki, 1/3 część ułożyć na dnie rondla. Na warstwę ziemniaków ułożyć połowę słoniny, posypać częścią cebuli, po­sypać solą i pieprzem. Ułożyć drugą warstwę ziemniaków, znów przełożyć słoniną i cebulą i warstwę tę, znowu przykryć ziemniakami. Na wierzchniej warstwie ziemniaków położyć tłuszcz, polać gorącą wodą, nakryć przykrywą, wstawić do piekarnika. Wypiec tak, aby woda całkowicie wyparowała. Miękkie ziemniaki wyłożyć na okrągły półmisek, zaraz wydawać. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650