Tekst i zdjęcie: Kuchnia - Szef Kuchni (1010)

Ziemniaki duszone po „szewsku"

Podawać z surówką z kiszonej kapusty, ćwikłą, ćwiartkami pomidorów, ,ogórkiem kiszonym itp.

Składniki:

ziemniak, 1 kg

słonina, 5 dag

cebula, 10 dag

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

woda, 0.5 szkl.

tłuszcz, 2 dag

Sposób przygotowania:

Słoninę pokrajać w paski.Cebulę drobno pokrajać. Ziemniaki opłukać, obrać, opłukać i pokrajać w krążki, 1/3 część ułożyć na dnie rondla. Na warstwę ziemniaków ułożyć połowę słoniny, posypać częścią cebuli, po­sypać solą i pieprzem. Ułożyć drugą warstwę ziemniaków, znów przełożyć słoniną i cebulą i warstwę tę, znowu przykryć ziemniakami. Na wierzchniej warstwie ziemniaków położyć tłuszcz, polać gorącą wodą, nakryć przykrywą, wstawić do piekarnika. Wypiec tak, aby woda całkowicie wyparowała. Miękkie ziemniaki wyłożyć na okrągły półmisek, zaraz wydawać.