Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Baranina duszona w pomidorach Baranina duszona w pomidorach.jpg
Baranina duszona w pomidorach
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AncySSzef Kuchni (1305)

Baranina duszona w pomidorach

Podawać z kluskami kładzionymi, .makaronem, ryżem lub ziemniakami.

Składniki:
  • baranina , 1.5 kg
  • mąka , 2 dag
  • słonina, 8 dag
  • cebula, 5 dag
  • ząbek czosnku, 1 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • przecier pomidorowy, 6 dag
  • śmietana, 20 dag
  • ziele angielskie, 1 szczypta
  • liść bobkowy, 1 szt.
  • cukier, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Mięso opłukać, odcisnąć z wody, natrzeć i obłożyć zaprawą z warzyw i w misce przechować l—2 dni w chłodnym miejscu. Przed przyrządzeniem oczyścić z warzyw, naszpikować grubymi paskami słoniny, oprószyć papryką, natrzeć czosnkiem z solą, oprószyć mąką. Reszty słoniny (5 dkg) stopić, skwarki wyjąć, tłuszcz silnie rozgrzać na patelni i osmażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron. Mięso przełożyć do rondla, dodać tłuszcz i skwarki, pokrajaną cebulę i przy­prawy, dodać trochę wódy i dusić powoli pod przykryciem (około 2 godzin). Pomidory opłukać, podzielić na małe kawałki i dodać do mięsa, gdy mięso jest już zupełnie miękkie. Miękkie mięso wyjąć, sos przetrzeć, podprawić śmietaną i resztą mąki, zago­tować (w razie potrzeby przyprawić solą i cukrem). Mięso w tym sosie jeszcze chwilę dusić na brzegu kuchni. Przed podaniem mięso pokrajać na cienkie płaty, skrawając je nieco skośnie od powierzchni ku podstawie. Na gorący półmisek przełożyć mięso nie mie­szając kolejności płatów i oblać gorącym sosem. Resztę sosu podać w sosjerce. Baraninę duszoną w pomidorach można przyrządzić także bez śmietany. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650