Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305)

Baranina duszona w pomidorach

Podawać z kluskami kładzionymi, .makaronem, ryżem lub ziemniakami.

Składniki:

baranina , 1.5 kg

mąka , 2 dag

słonina, 8 dag

cebula, 5 dag

ząbek czosnku, 1 szt.

sól, 1 szczypta

przecier pomidorowy, 6 dag

śmietana, 20 dag

ziele angielskie, 1 szczypta

liść bobkowy, 1 szt.

cukier, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Mięso opłukać, odcisnąć z wody, natrzeć i obłożyć zaprawą z warzyw i w misce przechować l—2 dni w chłodnym miejscu. Przed przyrządzeniem oczyścić z warzyw, naszpikować grubymi paskami słoniny, oprószyć papryką, natrzeć czosnkiem z solą, oprószyć mąką. Reszty słoniny (5 dkg) stopić, skwarki wyjąć, tłuszcz silnie rozgrzać na patelni i osmażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron. Mięso przełożyć do rondla, dodać tłuszcz i skwarki, pokrajaną cebulę i przy­prawy, dodać trochę wódy i dusić powoli pod przykryciem (około 2 godzin). Pomidory opłukać, podzielić na małe kawałki i dodać do mięsa, gdy mięso jest już zupełnie miękkie. Miękkie mięso wyjąć, sos przetrzeć, podprawić śmietaną i resztą mąki, zago­tować (w razie potrzeby przyprawić solą i cukrem). Mięso w tym sosie jeszcze chwilę dusić na brzegu kuchni. Przed podaniem mięso pokrajać na cienkie płaty, skrawając je nieco skośnie od powierzchni ku podstawie. Na gorący półmisek przełożyć mięso nie mie­szając kolejności płatów i oblać gorącym sosem. Resztę sosu podać w sosjerce. Baraninę duszoną w pomidorach można przyrządzić także bez śmietany.