|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: AncySSzef Kuchni (1305) Karp nadziewany zapiekanySprawdza sie przy rodzinnym stole
Składniki:
Sposób przygotowaniaSprawić karpia w jednej sztuce, posolić, odstawić na godzinę. Przyrządzić pieczarki: opłukać je i poszatkować, dodać sól, pieprz i masło, skropić wodą, udusić i ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Utrzeć masło, dodając po jednym żółtku, wymieszać z bułką, solą, pieprzem i zieloną, siekaną pietruszką, rozetrzeć, wymieszać z pieczarkami i na końcu z pianą ubitą z białek. Karpia odcisnąć z soku, nałożyć nadzieniem jamę brzuszną, spiąć patyczkami lub zaszyć. Na długi, ogniotrwały półmisek włożyć część masła, rozgrzać, położyć płasko karpia, ostrym nożem kilkakrotnie nadciąć mięśnie w poprzek, całą powierzchnię oblać masłem i wstawić do gorącego piekarnika.W czasie pieczenia (ok. 3/4—l godz.) polewać często powierzchnię ryby sosem, aby nie obeschła, sos skrapiać wodą. Gdy po nakłuciu ryby przy głowie mięso nie wydziela mętnego soku i jest miękkie, wyjąć, podawać z półmiskiem, na którym karp się zapiekał. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|