Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AncySSzef Kuchni (1305)

Potrawka z kurcząt

Przyrządza się tak jak potrawkę z kury.

Składniki:
  • żółtka, 2 szt.
  • rosół, 1 szkl.
  • mąka , 5 dag
  • masło, 6 dag
  • ziele angielskie, 1 szczypta
  • liść bobkowy, 1 szt.
  • włoszczyzna, 29 dag
  • kurczęta, 1.5 kg
  •  
Sposób przygotowania

Skruszałe kurczęta namoczyć na 2 godziny w wodzie. Zalać wrzącą wodą, dodać sól i powoli gotować wraz z podróbkami. Włoszczyzną opłukać, oczyścić, cebulą zrumienić. Gdy kurczęta na wpół ugoto­wane, dodać je do rosołu wraz ze zmiażdżonymi przyprawami, mięso dogotować. Zebrać tłuszcz z rosołu, rosół odcedzić i odparować do 3/4 litra. Tłuszcz z kurcząt lub masło rozetrzeć z mąką na głębokim talerzu, rozprowa­dzić rosołem, silnie mieszając zagotować. Kurczęta pokrajać na części tak jak kurę z rosołu, warzywa z wywaru pokrajać w grubą kostką. Kurczęta włożyć do sosu, silnie podgrzać. Przed wydaniem sos wymieszać z surowymi żółtkami. Kurczęta z sosem wyłożyć na okrągły półmisek, obłożyć ka­szą, ryżem i pokrajanymi warzywami. Można również podawać z kluseczkami francuskimi lub półfrancuskimi i gotowanymi warzywami z masłem, zwłaszcza z młodą marchewką, fasolką szparagową, kalafiorem itp. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650