|
|||||||||||||||||
Składniki:
Sposób przygotowaniaSkruszałe kurczęta namoczyć na 2 godziny w wodzie. Zalać wrzącą wodą, dodać sól i powoli gotować wraz z podróbkami. Włoszczyzną opłukać, oczyścić, cebulą zrumienić. Gdy kurczęta na wpół ugotowane, dodać je do rosołu wraz ze zmiażdżonymi przyprawami, mięso dogotować. Zebrać tłuszcz z rosołu, rosół odcedzić i odparować do 3/4 litra. Tłuszcz z kurcząt lub masło rozetrzeć z mąką na głębokim talerzu, rozprowadzić rosołem, silnie mieszając zagotować. Kurczęta pokrajać na części tak jak kurę z rosołu, warzywa z wywaru pokrajać w grubą kostką. Kurczęta włożyć do sosu, silnie podgrzać. Przed wydaniem sos wymieszać z surowymi żółtkami. Kurczęta z sosem wyłożyć na okrągły półmisek, obłożyć kaszą, ryżem i pokrajanymi warzywami. Można również podawać z kluseczkami francuskimi lub półfrancuskimi i gotowanymi warzywami z masłem, zwłaszcza z młodą marchewką, fasolką szparagową, kalafiorem itp. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|