Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Kiełbasa lub parówki z włoską kapustą

Podawać z chlebem razowym.

Składniki:
  • kapusta włoska, 1 kg
  • ziemniak, 50 dag
  • tłuszcz, 7 dag
  • mąka , 4 dag
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • ząbek czosnku, 1 szt.
  • kiełbasa, 50 dag
  •  
Sposób przygotowania

Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w grubą kostkę, zalać wrzącą wodą, zagotować na silnym ogniu. Jeżeli kapusta ma ostry zapach, odcedzić ją po zagotowaniu i zalać powtórnie niedużą ilością wrzącej wody. Wywar zużyć do zupy. Ziemniaki obrać, opłukać, pokrajać w kostkę. Do kapusty włożyć ziemniaki i razem ugotować w odkrytym naczyniu na. silnym ogniu. Sporządzić zasmażkę: stopić słoninę lub masło, na tłuszczu lekko zrumienić mąkę, zasmażkę rozprowadzić wywarem z kapusty. Gdy kapusta i ziemniaki są już miękkie, zasmażkę wlać do potrawy, wy­mieszać, zagotować. Do kapusty dodać soli, pieprzu i roztartego czosnku do smaku. Kiełbasę opłukać w ciepłej wodzie, podzielić na 5 równych porcji, włożyć do kapusty i zagrzać. Nie przetrzymywać na płycie, nie przykrywać potrawy. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650