Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530)

Kiełbasa lub parówki z włoską kapustą

Podawać z chlebem razowym.

Składniki:

kapusta włoska, 1 kg

ziemniak, 50 dag

tłuszcz, 7 dag

mąka , 4 dag

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

ząbek czosnku, 1 szt.

kiełbasa, 50 dag

Sposób przygotowania:

Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w grubą kostkę, zalać wrzącą wodą, zagotować na silnym ogniu. Jeżeli kapusta ma ostry zapach, odcedzić ją po zagotowaniu i zalać powtórnie niedużą ilością wrzącej wody. Wywar zużyć do zupy. Ziemniaki obrać, opłukać, pokrajać w kostkę. Do kapusty włożyć ziemniaki i razem ugotować w odkrytym naczyniu na. silnym ogniu. Sporządzić zasmażkę: stopić słoninę lub masło, na tłuszczu lekko zrumienić mąkę, zasmażkę rozprowadzić wywarem z kapusty. Gdy kapusta i ziemniaki są już miękkie, zasmażkę wlać do potrawy, wy­mieszać, zagotować. Do kapusty dodać soli, pieprzu i roztartego czosnku do smaku. Kiełbasę opłukać w ciepłej wodzie, podzielić na 5 równych porcji, włożyć do kapusty i zagrzać. Nie przetrzymywać na płycie, nie przykrywać potrawy.