Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Wątróbka cielęca pieczona po angielsku

Najlepsza z frytkami

Składniki:
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • tłuszcz, 2 dag
  • masło, 5 dag
  • wątróbka cielęca, 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Wątrobę, opłukać, obrać z błon, wyjąć grube żyły, oprószyć pieprzem. Rozgrzać tłuszcz na brytfannie, włożyć wątróbkę, oblać tłuszczem, wstawić do bardzo gorącego piekarnika. Wątróbkę w czasie pieczenia polewać tłusz­czem. Upiec tak, by mięso pod nakłuciem wydzielało krwawy sok (ok. 20 min.). Wątróbkę wyjąć i pokrajać w skośne, cienkie płaty. Mięso ułożyć w całości na długim półmisku, oblać sosem z pieczenia. Podawać z frytkami, ostrą surówką sezonową, gotowanymi warzywami z masłem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650