Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150) Wątróbka cielęca pieczona po angielskuNajlepsza z frytkami |
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
tłuszcz, 2 dag
masło, 5 dag
wątróbka cielęca, 1 kg
Wątrobę, opłukać, obrać z błon, wyjąć grube żyły, oprószyć pieprzem. Rozgrzać tłuszcz na brytfannie, włożyć wątróbkę, oblać tłuszczem, wstawić do bardzo gorącego piekarnika. Wątróbkę w czasie pieczenia polewać tłuszczem. Upiec tak, by mięso pod nakłuciem wydzielało krwawy sok (ok. 20 min.). Wątróbkę wyjąć i pokrajać w skośne, cienkie płaty. Mięso ułożyć w całości na długim półmisku, oblać sosem z pieczenia. Podawać z frytkami, ostrą surówką sezonową, gotowanymi warzywami z masłem.