Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Kotlety z mózgu cielęcego

Całkiem całkiem

Składniki:
  • móżdżek cielęcy, 75 dag
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • mąka , 8 dag
  • jajka, 1 szt.
  • bułka tarta , 9 dag
  • tłuszcz, 10 dag
  •  
Sposób przygotowania

Zagotować wodę z solą i octem.Wybrać mózgi nie uszkodzone, opłukać je, ostrożnie zdjąć przekrwione błony i włożyć mózgi do wrzącej wody; kilkakrotnie powoli zagotować, aby się ścięły, odcedzić, ostudzić i każdy mózg podzielić na 2 półkule i móżdżek.Zimne mózgi oprószyć pieprzem, solą i każdą część panierować w mące, jaju i bułce. Rozgrzać tłuszcz, włożyć kotlety i powoli usmażyć z obydwu stron na rumiano, na miernie rozgrzanej płycie. Podawać z ziemniakami i surówką sezonową, marchewką z groszkiem, szpinakiem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650