Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150) Kotlety z mózgu cielęcegoCałkiem całkiem |
móżdżek cielęcy, 75 dag
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
mąka , 8 dag
jajka, 1 szt.
bułka tarta , 9 dag
tłuszcz, 10 dag
Zagotować wodę z solą i octem.Wybrać mózgi nie uszkodzone, opłukać je, ostrożnie zdjąć przekrwione błony i włożyć mózgi do wrzącej wody; kilkakrotnie powoli zagotować, aby się ścięły, odcedzić, ostudzić i każdy mózg podzielić na 2 półkule i móżdżek.Zimne mózgi oprószyć pieprzem, solą i każdą część panierować w mące, jaju i bułce. Rozgrzać tłuszcz, włożyć kotlety i powoli usmażyć z obydwu stron na rumiano, na miernie rozgrzanej płycie. Podawać z ziemniakami i surówką sezonową, marchewką z groszkiem, szpinakiem.