|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: PortalkucharskiPlatynowy Szef Kuchni (6855) Bigos staropolskiKlasyczny bigos z kapustą słodką i kwaśną z suszonymi grzybami
Składniki:
Sposób przygotowaniaGrzyby zalewamy wodą i gotujemy około 45 minut. Śliwki zalewamy wodą do napęcznienia. Boczek kroimy na plastry i podsmażamy na suchej patelni aż tłuszcz się wytopi. Kroimy cebulę i podsmażamy na tłuszczu z boczku. Następnie podsmażamy pokrojone w kostkę mięso. Szatkujemy słodką kapustę. W garnku układamy boczek, następnie po kolei kapustę słodką na zmianę z kwaśną (nie odciskaną), dodać mięso, żeberka, resztę kapusty. Na końcu dodać przyprawy, wino i gotować na małym ogniu kilka godzin. Następnie dorzucić pokrojoną kiełbasę. Bigos powinien gotować się długo na małym ogniu. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|