Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Bigos staropolski 3F02CF4B-B53C-485F-84BF-C3989038C920.jpeg
Bigos staropolski
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PortalkucharskiPlatynowy Szef Kuchni (6760)

Bigos staropolski

Klasyczny bigos z kapustą słodką i kwaśną z suszonymi grzybami

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: gotowane
  • Liczba porcji: więcej
  • Na Boze Narodzenie
  • karnawal
  • bezglutenowe
Składniki:
  • kapusta kiszona, 1.5 kg
  • kapusta głowiasta biała , 0.5 kg
  • suszona śliwka, 12 szt.
  • cebula, 2 szt.
  • boczek wędzony, 25 dag
  • kiełbasa, 2 szt.
  • grzyby suszone , 100 g
  • czerwone wino, 1 szkl.
  • kminek, 2 łyżk.
  • szynka, 0.5 kg
  • żeberka, 1 kg
  • jałowiec, 1 łyżk.
  • liście laurowe, 2 łyżk.
  • ziele angielskie, 1 łyżecz.
  •  
Sposób przygotowania

Grzyby zalewamy wodą i gotujemy około 45 minut. Śliwki zalewamy wodą do napęcznienia. Boczek kroimy na plastry i podsmażamy na suchej patelni aż tłuszcz się wytopi. Kroimy cebulę i podsmażamy na tłuszczu z boczku. Następnie podsmażamy pokrojone w kostkę mięso. Szatkujemy słodką kapustę. W garnku układamy boczek, następnie po kolei kapustę słodką na zmianę z kwaśną (nie odciskaną), dodać mięso, żeberka, resztę kapusty. Na końcu dodać przyprawy, wino i gotować na małym ogniu kilka godzin. Następnie dorzucić pokrojoną kiełbasę. Bigos powinien gotować się długo na małym ogniu. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6760
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650