Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Bigos staropolskiKlasyczny bigos z kapustą słodką i kwaśną z suszonymi grzybami |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
Na Boze Narodzenie
karnawal
bezglutenowe
kapusta kiszona, 1.5 kg
kapusta głowiasta biała , 0.5 kg
suszona śliwka, 12 szt.
cebula, 2 szt.
boczek wędzony, 25 dag
kiełbasa, 2 szt.
grzyby suszone , 100 g
czerwone wino, 1 szkl.
kminek, 2 łyżk.
szynka, 0.5 kg
żeberka, 1 kg
jałowiec, 1 łyżk.
liście laurowe, 2 łyżk.
ziele angielskie, 1 łyżecz.
Grzyby zalewamy wodą i gotujemy około 45 minut. Śliwki zalewamy wodą do napęcznienia. Boczek kroimy na plastry i podsmażamy na suchej patelni aż tłuszcz się wytopi. Kroimy cebulę i podsmażamy na tłuszczu z boczku. Następnie podsmażamy pokrojone w kostkę mięso. Szatkujemy słodką kapustę. W garnku układamy boczek, następnie po kolei kapustę słodką na zmianę z kwaśną (nie odciskaną), dodać mięso, żeberka, resztę kapusty. Na końcu dodać przyprawy, wino i gotować na małym ogniu kilka godzin. Następnie dorzucić pokrojoną kiełbasę. Bigos powinien gotować się długo na małym ogniu. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.