Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Bigos staropolski

Klasyczny bigos z kapustą słodką i kwaśną z suszonymi grzybami

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: więcej

Na Boze Narodzenie

karnawal

bezglutenowe

Składniki:

kapusta kiszona, 1.5 kg

kapusta głowiasta biała , 0.5 kg

suszona śliwka, 12 szt.

cebula, 2 szt.

boczek wędzony, 25 dag

kiełbasa, 2 szt.

grzyby suszone , 100 g

czerwone wino, 1 szkl.

kminek, 2 łyżk.

szynka, 0.5 kg

żeberka, 1 kg

jałowiec, 1 łyżk.

liście laurowe, 2 łyżk.

ziele angielskie, 1 łyżecz.

Sposób przygotowania:

Grzyby zalewamy wodą i gotujemy około 45 minut. Śliwki zalewamy wodą do napęcznienia. Boczek kroimy na plastry i podsmażamy na suchej patelni aż tłuszcz się wytopi. Kroimy cebulę i podsmażamy na tłuszczu z boczku. Następnie podsmażamy pokrojone w kostkę mięso. Szatkujemy słodką kapustę. W garnku układamy boczek, następnie po kolei kapustę słodką na zmianę z kwaśną (nie odciskaną), dodać mięso, żeberka, resztę kapusty. Na końcu dodać przyprawy, wino i gotować na małym ogniu kilka godzin. Następnie dorzucić pokrojoną kiełbasę. Bigos powinien gotować się długo na małym ogniu. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.