Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Kiełbasa z mięsa gęsiego

Coś dla fanów kiełbasy drobiowej.

Składniki:
  • gęś , 750 g
  • wieprzowina , 1500 g
  • wołowina , 750 g
  • tłuszcz, 250 g
  • pieprz, 5 g
  • ziele angielskie, 5 g
  • majeranek, 5 g
  • kolendra, 5 g
  • saletra, 5 g
  • jelito cienkie, 2 g
  •  
Sposób przygotowania

Mięso pokrajać w drobną kostkę, tłuszcz przepuścić przez maszynkę do mięsa, posolić, dodać drobno utłuczone (sproszkowane) korzenie i saletrę. Mięso włożyć do garnka, wyrobić, przycisnąć drewnianym denkiem, obciążyć kamieniem i zostawić w chłodnym miejscu na 3 dni. Następnie napełnić bardzo szczelnie mięsem jelita, poprzewiązywać, obsuszać 3 dni na powietrzu i wędzić 8-9 dni w zimnym dymie. Kiełbasy takie można przechowywać w odpowiednich warunkach nie dłużej niż 2 miesiące. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650