Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150) Kiełbasa z mięsa gęsiegoCoś dla fanów kiełbasy drobiowej. |
gęś , 750 g
wieprzowina , 1500 g
wołowina , 750 g
tłuszcz, 250 g
pieprz, 5 g
ziele angielskie, 5 g
majeranek, 5 g
kolendra, 5 g
saletra, 5 g
jelito cienkie, 2 g
Mięso pokrajać w drobną kostkę, tłuszcz przepuścić przez maszynkę do mięsa, posolić, dodać drobno utłuczone (sproszkowane) korzenie i saletrę. Mięso włożyć do garnka, wyrobić, przycisnąć drewnianym denkiem, obciążyć kamieniem i zostawić w chłodnym miejscu na 3 dni. Następnie napełnić bardzo szczelnie mięsem jelita, poprzewiązywać, obsuszać 3 dni na powietrzu i wędzić 8-9 dni w zimnym dymie. Kiełbasy takie można przechowywać w odpowiednich warunkach nie dłużej niż 2 miesiące.