Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Egg Pakora Egg Pakora.jpg
Egg Pakora
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PortalkucharskiPlatynowy Szef Kuchni (6855)

Egg Pakora

Jajka panierowane w mące grochowej i smażone na głębokim tłuszczu,podawane z sosem z kolendry

  • na Wielkanoc
Składniki:
  • pieprz, 1 łyżecz.
  • sól, 1 łyżecz.
  • chilli suszone, 1 łyżecz.
  • mąka grochowa, 100 g
  • jajka, 2 uncja
  • limonka, 0.5 uncja
  • zielone chili, 1 szt.
  • olej, 0.5 l
  • kolendra, 1 szt.
  • Chat Masala, 1 łyżecz.
  •  
Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo. Mąkę grochową mieszamy z wodą do uzyskania jednolitej masy,jak na ciasto naleśnikowe. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy (mniej więcej po płaskiej łyżeczce) i drobno posiekaną kolendrę. W garnku rozgrzewamy olej, a następnie powoli zanurzamy w nim obrane i obtoczone w cieście jajka. Smażymy do momentu uzyskania złocistobrązowej barwy. Sos z kolendry:Wrzucamy do blendera pęczek świeżej kolendry, jedno świeże zielone chilli, sól, pieprz, chat masala oraz sok z połowy limonki. Całość miksujemy. Jeśli dla kogoś sos będzie zbyt ostry, można dodać odrobinę jogurtu naturalnego. Sosem polewamy jajeczne pakory. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650