Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Egg PakoraJajka panierowane w mące grochowej i smażone na głębokim tłuszczu,podawane z sosem z kolendry |
na Wielkanoc
pieprz, 1 łyżecz.
sól, 1 łyżecz.
chilli suszone, 1 łyżecz.
mąka grochowa, 100 g
jajka, 2 uncja
limonka, 0.5 uncja
zielone chili, 1 szt.
olej, 0.5 l
kolendra, 1 szt.
Chat Masala, 1 łyżecz.
Jajka gotujemy na twardo. Mąkę grochową mieszamy z wodą do uzyskania jednolitej masy,jak na ciasto naleśnikowe. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy (mniej więcej po płaskiej łyżeczce) i drobno posiekaną kolendrę. W garnku rozgrzewamy olej, a następnie powoli zanurzamy w nim obrane i obtoczone w cieście jajka. Smażymy do momentu uzyskania złocistobrązowej barwy. Sos z kolendry:Wrzucamy do blendera pęczek świeżej kolendry, jedno świeże zielone chilli, sól, pieprz, chat masala oraz sok z połowy limonki. Całość miksujemy. Jeśli dla kogoś sos będzie zbyt ostry, można dodać odrobinę jogurtu naturalnego. Sosem polewamy jajeczne pakory.