Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
alan89Kuchcik (180)

Lazania Bieluchowa

Idealna propozycja na sycący obiad.

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • lasagne, lasagnette, 15 szt.
  • szynka, 70 dag
  • boczek , 24 dag
  • cebula, 3 szt.
  • ziemniak, 1 kg
  • ser żółty, 1 dag
  • Śmietana 18% , 330 g
  • ser twarogowy chudy , 750 g
  • masło, 1 szt.
  • szczypiorek, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

1.Płaty lazanii gotujemy 4-7 minuty w osolonym wrzątku. Odsączamy.2.Naczynie żaroodporne o wymiarach 35x24 smarujemy oliwą i układamy 5 płatów lazanii.3.Ugotowane i utłuczone ziemniaki odstawiamy do ostygnięcia.4.Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić na maśle.5.Chudy twaróg Bieluch, cebulę, ziemniaki dokładnie mieszamy, następnie dodajemy lekko podsmażoną, pokrojoną w kostkę lub w paski szynkę, doprawiamy pieprzem i solą do smaku.6.Na pierwszą warstwę płatów lazanii wykładamy 1/3 masy serowej, następnie kolejne płaty, masa serowa, znowu płaty, masa serowa.7.Ostatnią warstwę zalewamy sosem, posypujemy startym żółtym serem. Na serze układamy lekko podsmażony boczek.8.Naczynie żaroodporne wstawiamy do pieca o temperaturze 180 stopni i pieczemy przez ok. 45 minut do zarumienienia.9.Przed podaniem posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.Sos:50g masła Bieluch rozpuścić na patelni dodać płaską łyżkę mąki, wymieszać dokładnie, następnie dodać 330g śmietany Bieluch. Ciągle mieszając dodać pieprz i sól. Sos powinien mięć konsystencję śmietany – dodać mleka gdyby był za gęsty. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650