Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Półgęski zwijane

Gęś dobrej jakości to połowa sukcesu.

Składniki:
  • gęś , 1 szt.
  • sól spożywcza, 5 g
  • saletra, 5 g
  • pieprz, 5 g
  • ziele angielskie, 5 g
  • goździki, 5 g
  • kolendra, 5 g
  • skórka cytrynowa, 5 g
  •  
Sposób przygotowania

Gęś oczyścić z piór, opalić, oprawić, przeciąć przez grzbiet, wyjąć wszystkie kości tak, aby nie uszkodzić skóry. Zmieszać sól i saletrę z grubo potłuczonym pieprzem, zielem angielskim, goździkami, kolendrem i drobno posiekaną skórką cytrynową. Mieszaniną soli i korzeni natrzeć mięso, włożyć do garnka, przykryć denkiem, obciążyć kamieniem i marynować 8 dni, każdego dnia przekładając mięso z wierzchu na spód i odwrotnie. Po upływie tego czasu mięso wyjąć, starannie wytrzeć, zwinąć ciasno w rulon tak, aby części od piersi znajdowały się w środku rulonu. Rulon zaszyć, owinąć w papier, obwiązać sznurkiem i obsuszać na powietrzu przez kilka godzin. Wędzić 7 dni w zimnym dymie. Półgęski zwijane można przechowywać dosyć długo, ale krócej niż półgęski litewskie. W podobny sposób przyrządza się również reszty tuszek gęsi, pozostałe po przygotowaniu półgęsków litewskich. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650