Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

trufle czekoladowe trufle-ciemna-czekolada-full1-843x750.jpg
trufle czekoladowe
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
edyta99755Kucharz (490)

Trufle czekoladowe

słodka przekąska

  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Przekąska
  • na grilla
Składniki:
  • czekolada gorzka, 150 g
  • śmietana 36%, 50 g
  • masło, 75 g
  • whisky, 1 łyżecz.
  • miód, 10 g
  • kawa, 1 łyżecz.
  • kakao, 4 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Czekoladę drobno posiekać i włożyć do większej miseczki. Śmietankę kremówkę doprowadzić do wrzenia, dodać kawę rozpuszczalną i miód.Zdjąć z ognia i dodawać stopniowo posiekaną czekoladę, mieszając do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.Ostudzić i dodać miękkie masło oraz brandy (lub whisky), dokładnie wymieszać.Kwadratową lub prostokątną foremkę wyłożyć przeźroczystą folią spożywczą i przełożyć do niej masę na grubość 2 cm. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.Nabierać po 1 łyżce zastygłej masy i szybko formować trufle o fantazyjnym, nieregularnym kształcie.Trufle obtoczyć w kakao i ułożyć na tacce. Wstawić do lodówki i tam przechowywać. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650