Tekst i zdjęcie: edyta99755 - Kucharz (490) Trufle czekoladowesłodka przekąska |
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
na grilla
czekolada gorzka, 150 g
śmietana 36%, 50 g
masło, 75 g
whisky, 1 łyżecz.
miód, 10 g
kawa, 1 łyżecz.
kakao, 4 łyżk.
Czekoladę drobno posiekać i włożyć do większej miseczki. Śmietankę kremówkę doprowadzić do wrzenia, dodać kawę rozpuszczalną i miód.Zdjąć z ognia i dodawać stopniowo posiekaną czekoladę, mieszając do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.Ostudzić i dodać miękkie masło oraz brandy (lub whisky), dokładnie wymieszać.Kwadratową lub prostokątną foremkę wyłożyć przeźroczystą folią spożywczą i przełożyć do niej masę na grubość 2 cm. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.Nabierać po 1 łyżce zastygłej masy i szybko formować trufle o fantazyjnym, nieregularnym kształcie.Trufle obtoczyć w kakao i ułożyć na tacce. Wstawić do lodówki i tam przechowywać.