Tekst i zdjęcie: edyta99755 - Kucharz (490)

Trufle czekoladowe

słodka przekąska

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

na grilla

Składniki:

czekolada gorzka, 150 g

śmietana 36%, 50 g

masło, 75 g

whisky, 1 łyżecz.

miód, 10 g

kawa, 1 łyżecz.

kakao, 4 łyżk.

Sposób przygotowania:

Czekoladę drobno posiekać i włożyć do większej miseczki. Śmietankę kremówkę doprowadzić do wrzenia, dodać kawę rozpuszczalną i miód.Zdjąć z ognia i dodawać stopniowo posiekaną czekoladę, mieszając do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.Ostudzić i dodać miękkie masło oraz brandy (lub whisky), dokładnie wymieszać.Kwadratową lub prostokątną foremkę wyłożyć przeźroczystą folią spożywczą i przełożyć do niej masę na grubość 2 cm. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.Nabierać po 1 łyżce zastygłej masy i szybko formować trufle o fantazyjnym, nieregularnym kształcie.Trufle obtoczyć w kakao i ułożyć na tacce. Wstawić do lodówki i tam przechowywać.