Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Ziemniaki po francusku 3.jpg
Ziemniaki po francusku
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
sandomiKucharz (489)

Ziemniaki po francusku

Dodatek do mięs

  • Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
  • ziemniak, 1 kg
  • ząbek czosnku, 2 szt.
  • mleko, 1 szkl.
  • śmietana, 1 szkl.
  • gałka muszkatołowa, 0 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Przygotuj:1 kg dużych ziemniaków, 2 ząbki czosnku, szklanka mleka, 1/2 szklanki kremówki, gałka muszkatołowa, pieprz, sól Sposób przyrządzania:Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na cienkie plasterki jednakowej grubości i ułożyć warstwami lub dachówkowato w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Polać śmietaną wymieszaną z mlekiem, roztartym czosnkiem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Wstawić do gorącego piekarnika (nagrzanego do 180°C) i piec 50-60 min (czas pieczenia zależy od grubości zapiekanki). Ładnie zrumienione postawić na stół. Serwować jako dodatek do mięs. Takie ziemniaki można przygotować wcześniej, wystudzone pokroić na porcje i przechować w lodówce lub zamrażalniku, a przed podaniem odgrzać w piekarniku. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650