Tekst i zdjęcie: sandomi - Kucharz (489) Ziemniaki po francuskuDodatek do mięs |
Sposób przygotowania: pieczone
ziemniak, 1 kg
ząbek czosnku, 2 szt.
mleko, 1 szkl.
śmietana, 1 szkl.
gałka muszkatołowa, 0 szczypta
Przygotuj:1 kg dużych ziemniaków, 2 ząbki czosnku, szklanka mleka, 1/2 szklanki kremówki, gałka muszkatołowa, pieprz, sól Sposób przyrządzania:Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na cienkie plasterki jednakowej grubości i ułożyć warstwami lub dachówkowato w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Polać śmietaną wymieszaną z mlekiem, roztartym czosnkiem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Wstawić do gorącego piekarnika (nagrzanego do 180°C) i piec 50-60 min (czas pieczenia zależy od grubości zapiekanki). Ładnie zrumienione postawić na stół. Serwować jako dodatek do mięs. Takie ziemniaki można przygotować wcześniej, wystudzone pokroić na porcje i przechować w lodówce lub zamrażalniku, a przed podaniem odgrzać w piekarniku.