Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Pieczone jabłuszka w mufinkowych foremkach 1618675.jpg
Pieczone jabłuszka w mufinkowych foremkach
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
laurajestMłodszy Kucharz (318)

Pieczone jabłuszka w mufinkowych foremkach

Prosty i szybki deser a zarazem elegancki i bardzo pyszny. Jabłuszka pieczone w oddzielnych foremkach, doskonałe do serwowania jako deser lub podwiecz

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
  • idealne dla dzieci
  • dla alergików
  • dieta
  • na Wielkanoc
Składniki:
  • jabłko, 6 szt.
  • rodzynki, 100 g
  • masło, 4 łyżk.
  • miód, 100 ml
  • cynamon, 6 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Bierzemy tyle jabłuszek ilu gości lub mufinkowych dołków, myjemy i wydrążamy. Układamy w zagłebieniach foremki a wydrążone dziurki wypełniamy namoczonymi w rumie rodzynkami lub kandyzowana skórką pomarańczowa. Zalewamy łyżką miodu lub syropu klonowego, nakładamy łyżeczkę masła, posypujemy cynamonem. W wersji luksusowej można przykryć jabłko plasterkiem ciasta francuskiego ( może być gotowe) Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15-20 min. Serwujemy ciepłe, polane odrobiną miodu lub syropu klonowego. Smacznego! 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650