|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: laurajestMłodszy Kucharz (318) Pieczone jabłuszka w mufinkowych foremkachProsty i szybki deser a zarazem elegancki i bardzo pyszny. Jabłuszka pieczone w oddzielnych foremkach, doskonałe do serwowania jako deser lub podwiecz
Składniki:
Sposób przygotowaniaBierzemy tyle jabłuszek ilu gości lub mufinkowych dołków, myjemy i wydrążamy. Układamy w zagłebieniach foremki a wydrążone dziurki wypełniamy namoczonymi w rumie rodzynkami lub kandyzowana skórką pomarańczowa. Zalewamy łyżką miodu lub syropu klonowego, nakładamy łyżeczkę masła, posypujemy cynamonem. W wersji luksusowej można przykryć jabłko plasterkiem ciasta francuskiego ( może być gotowe) Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15-20 min. Serwujemy ciepłe, polane odrobiną miodu lub syropu klonowego. Smacznego! |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|