Tekst i zdjęcie: laurajest - Młodszy Kucharz (318) Pieczone jabłuszka w mufinkowych foremkachProsty i szybki deser a zarazem elegancki i bardzo pyszny. Jabłuszka pieczone w oddzielnych foremkach, doskonałe do serwowania jako deser lub podwiecz |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
dla alergików
dieta
na Wielkanoc
jabłko, 6 szt.
rodzynki, 100 g
masło, 4 łyżk.
miód, 100 ml
cynamon, 6 szczypta
Bierzemy tyle jabłuszek ilu gości lub mufinkowych dołków, myjemy i wydrążamy. Układamy w zagłebieniach foremki a wydrążone dziurki wypełniamy namoczonymi w rumie rodzynkami lub kandyzowana skórką pomarańczowa. Zalewamy łyżką miodu lub syropu klonowego, nakładamy łyżeczkę masła, posypujemy cynamonem. W wersji luksusowej można przykryć jabłko plasterkiem ciasta francuskiego ( może być gotowe) Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15-20 min. Serwujemy ciepłe, polane odrobiną miodu lub syropu klonowego. Smacznego!