Tekst i zdjęcie: laurajest - Młodszy Kucharz (318)

Pieczone jabłuszka w mufinkowych foremkach

Prosty i szybki deser a zarazem elegancki i bardzo pyszny. Jabłuszka pieczone w oddzielnych foremkach, doskonałe do serwowania jako deser lub podwiecz

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

dla alergików

dieta

na Wielkanoc

Składniki:

jabłko, 6 szt.

rodzynki, 100 g

masło, 4 łyżk.

miód, 100 ml

cynamon, 6 szczypta

Sposób przygotowania:

Bierzemy tyle jabłuszek ilu gości lub mufinkowych dołków, myjemy i wydrążamy. Układamy w zagłebieniach foremki a wydrążone dziurki wypełniamy namoczonymi w rumie rodzynkami lub kandyzowana skórką pomarańczowa. Zalewamy łyżką miodu lub syropu klonowego, nakładamy łyżeczkę masła, posypujemy cynamonem. W wersji luksusowej można przykryć jabłko plasterkiem ciasta francuskiego ( może być gotowe) Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15-20 min. Serwujemy ciepłe, polane odrobiną miodu lub syropu klonowego. Smacznego!