Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Młoda kapusta zasmażana kapusta_zasmazana1.jpg
Młoda kapusta zasmażana
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
klaudiszjaSzef Kuchni (905)

Młoda kapusta zasmażana

Smaczna z ziemniakami.

  • Czas przygotowania: do 30 min
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: smażone
  • Liczba porcji: cztery
Składniki:
  • kapusta głowiasta biała , 1 szt.
  • smalec, 1 łyżk.
  • cebula, 2 szt.
  • mąka , 1 łyżk.
  • olej, 2 łyżk.
  • sól, 0 szczypta
  • pieprz, 0 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Kapustę oczyścić z wierzchnich i brzydkich liści, przekroić na ćwiartki i dokładnie umyć. Otrząsnąć z wody i grubo poszatkować (grubo to znaczy w paseczki ok. 7-10 mm szerokości). Przełożyć do rondla, dodać kminek i smalec, po czym podlać kilkoma łyżkami wody. Dusić pod przykryciem, aż zmięknie. Jeżeli cała partia nie mieści nam się w rondlu (mnie się nie mieści) to część kapusty poddusić przez chwilkę i dodać resztę - tak mieszając, aby świeża wylądowała na dnie. Młoda kapusta szybko traci na swojej objętości, więc nie należy przejmować się jej chwilowym nadmiarem. W momencie, gdy kapusta się dusi obrać, umyć i pokroić cebulę w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Gdy delikatnie się zrumieni dodać mąkę i jeszcze chwilę przesmażyć, cały czas mieszając. Gotową mieszankę dodać do miękkiej już kapusty. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Potrzymać chwilkę na delikatnym ogniu i skropić odrobiną soku z cytryny. Taka kapusta to naprawdę świetny dodatek do młodych ziemniaczków z koperkiem. Schabowy może być, ale nie jest konieczny. Jeśli jednak jest duszony z grzybami... to gorąco polecam ;) 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650