Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905)

Młoda kapusta zasmażana

Smaczna z ziemniakami.

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: smażone

Liczba porcji: cztery

Składniki:

kapusta głowiasta biała , 1 szt.

smalec, 1 łyżk.

cebula, 2 szt.

mąka , 1 łyżk.

olej, 2 łyżk.

sól, 0 szczypta

pieprz, 0 szczypta

Sposób przygotowania:

Kapustę oczyścić z wierzchnich i brzydkich liści, przekroić na ćwiartki i dokładnie umyć. Otrząsnąć z wody i grubo poszatkować (grubo to znaczy w paseczki ok. 7-10 mm szerokości). Przełożyć do rondla, dodać kminek i smalec, po czym podlać kilkoma łyżkami wody. Dusić pod przykryciem, aż zmięknie. Jeżeli cała partia nie mieści nam się w rondlu (mnie się nie mieści) to część kapusty poddusić przez chwilkę i dodać resztę - tak mieszając, aby świeża wylądowała na dnie. Młoda kapusta szybko traci na swojej objętości, więc nie należy przejmować się jej chwilowym nadmiarem. W momencie, gdy kapusta się dusi obrać, umyć i pokroić cebulę w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Gdy delikatnie się zrumieni dodać mąkę i jeszcze chwilę przesmażyć, cały czas mieszając. Gotową mieszankę dodać do miękkiej już kapusty. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Potrzymać chwilkę na delikatnym ogniu i skropić odrobiną soku z cytryny. Taka kapusta to naprawdę świetny dodatek do młodych ziemniaczków z koperkiem. Schabowy może być, ale nie jest konieczny. Jeśli jednak jest duszony z grzybami... to gorąco polecam ;)