Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Korzenna tarta dyniowa 20101219119.jpg
Korzenna tarta dyniowa
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246)

Korzenna tarta dyniowa

Całkiem fajny przepis i tylko z 2 łyżkami cukru

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
  • idealne dla dzieci
  • dieta
Składniki:
  • masło, 20 dag
  • mąka , 1 szkl.
  • sól, 2 szczypta
  • dynia, 0.5 dag
  • śmietanka, 120 ml
  • jajka, 2 szt.
  • cukier brązowy, 3 łyżk.
  • cynamon mielony, 1 łyżecz.
  • imbir mielony, 0.5 łyżecz.
  • goździki mielone, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Siekamy masło z mąką, dodajemy szczyptę soli i odrobinkę wody. Zagniatamy, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki zawiniętą w folię na 15-30 min. Dynię kroimy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dusimy w garnku na małym ogniu aż dostatecznie zmięknie - około 20 min. Możemy też upiec. Studzimy. Dynię miksujemy z jajkami, śmietanką, cukrem, cynamonem, imbirem, goździkami i szczyptą soli na gładką rzadką masę. Rozwałkowujemy ciasto i umieszczamy w foremce do tart robiąc wysokie brzegi. Dziurkujemy spód widelcem, kładziemy na spód pergamin i wysypujemy fasolę lub coś cięższego żeby ciasto nie podeszło do góry - zapiekamy tak około 15 minut w ten sposób zapiecze się spód. Wyjmujemy zapieczoną tartę i wylewamy na spód masę dyniową. Pieczemy ok. 55 minut w temperaturze 190 stopni. Można podac z bitą śmietaną. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650