Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

pasztet Pasztet kaemka.JPG
pasztet
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KaemkaSrebrny Szef Kuchni (2324)

Pasztet

smaczny, przepis na 3 wąskie blaszki

  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • podgardle wieprzowe, 1.5 kg
  • wołowina , 0.7 kg
  • indyk , 0.5 kg
  • wątróbka drobiowa, 0.4 kg
  • papryka słodka, 2 łyżecz.
  • gałka muszkatołowa, 2 łyżecz.
  • imbir, 2 łyżecz.
  • pieprz biały, 2 łyżecz.
  • oregano, 1 łyżecz.
  • tymianek, 1 łyżecz.
  • jałowiec, 1 łyżecz.
  • grzyby suszone , 2 szt.
  • woda, 1 l
  • czerstwa bułka, 3 szt.
  • marchew, 3 szt.
  • pietruszka, 1 szt.
  • seler korzeniowy, 0.5 szt.
  • jajka, 5 szt.
  • sól, 2 łyżk.
  • suszone śliwki, 0.5 szkl.
  •  
Sposób przygotowania

1 dzień - mięso ( bez wątróbki) pokroic na kawałki,dodac zmielone przprawy ( bez soli) i dusic w soku własnym na małym ogniu dwie godziny. Sprawdzac , żeby nie przypaliło się. Wystudzic.2 dzień - dodac dwa średnie suszone kapelusze prawdziwków i suszone śliwki, wodę i warzywa. gotowac dwa raz po 1 godzinie.3 dzień - rozgrzac,dodac wątróbkę, gotowac 15 minut, namoczc w wywarze suszone bułki .Wszstko dwa raz zmielic w masznce, wymieszac z płynem , który został w garnku, dodac żółtka i ubitą pianę, posolic do smaku. Dokładnie wymieszac.Masę przełozyc do wąkich blaszek włożonych papierem do pieczenia.Piec 60 minut w 200 stopniach. Można masę bez pieczenia zawekowac, pasteryując.Smacznego 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650