Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324)

Pasztet

smaczny, przepis na 3 wąskie blaszki

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

podgardle wieprzowe, 1.5 kg

wołowina , 0.7 kg

indyk , 0.5 kg

wątróbka drobiowa, 0.4 kg

papryka słodka, 2 łyżecz.

gałka muszkatołowa, 2 łyżecz.

imbir, 2 łyżecz.

pieprz biały, 2 łyżecz.

oregano, 1 łyżecz.

tymianek, 1 łyżecz.

jałowiec, 1 łyżecz.

grzyby suszone , 2 szt.

woda, 1 l

czerstwa bułka, 3 szt.

marchew, 3 szt.

pietruszka, 1 szt.

seler korzeniowy, 0.5 szt.

jajka, 5 szt.

sól, 2 łyżk.

suszone śliwki, 0.5 szkl.

Sposób przygotowania:

1 dzień - mięso ( bez wątróbki) pokroic na kawałki,dodac zmielone przprawy ( bez soli) i dusic w soku własnym na małym ogniu dwie godziny. Sprawdzac , żeby nie przypaliło się. Wystudzic.2 dzień - dodac dwa średnie suszone kapelusze prawdziwków i suszone śliwki, wodę i warzywa. gotowac dwa raz po 1 godzinie.3 dzień - rozgrzac,dodac wątróbkę, gotowac 15 minut, namoczc w wywarze suszone bułki .Wszstko dwa raz zmielic w masznce, wymieszac z płynem , który został w garnku, dodac żółtka i ubitą pianę, posolic do smaku. Dokładnie wymieszac.Masę przełozyc do wąkich blaszek włożonych papierem do pieczenia.Piec 60 minut w 200 stopniach. Można masę bez pieczenia zawekowac, pasteryując.Smacznego