Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324) Pasztetsmaczny, przepis na 3 wąskie blaszki |
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
podgardle wieprzowe, 1.5 kg
wołowina , 0.7 kg
indyk , 0.5 kg
wątróbka drobiowa, 0.4 kg
papryka słodka, 2 łyżecz.
gałka muszkatołowa, 2 łyżecz.
imbir, 2 łyżecz.
pieprz biały, 2 łyżecz.
oregano, 1 łyżecz.
tymianek, 1 łyżecz.
jałowiec, 1 łyżecz.
grzyby suszone , 2 szt.
woda, 1 l
czerstwa bułka, 3 szt.
marchew, 3 szt.
pietruszka, 1 szt.
seler korzeniowy, 0.5 szt.
jajka, 5 szt.
sól, 2 łyżk.
suszone śliwki, 0.5 szkl.
1 dzień - mięso ( bez wątróbki) pokroic na kawałki,dodac zmielone przprawy ( bez soli) i dusic w soku własnym na małym ogniu dwie godziny. Sprawdzac , żeby nie przypaliło się. Wystudzic.2 dzień - dodac dwa średnie suszone kapelusze prawdziwków i suszone śliwki, wodę i warzywa. gotowac dwa raz po 1 godzinie.3 dzień - rozgrzac,dodac wątróbkę, gotowac 15 minut, namoczc w wywarze suszone bułki .Wszstko dwa raz zmielic w masznce, wymieszac z płynem , który został w garnku, dodac żółtka i ubitą pianę, posolic do smaku. Dokładnie wymieszac.Masę przełozyc do wąkich blaszek włożonych papierem do pieczenia.Piec 60 minut w 200 stopniach. Można masę bez pieczenia zawekowac, pasteryując.Smacznego