Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Banica szpinakowa banica szpinakowa.JPG
Banica szpinakowa
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KaemkaSrebrny Szef Kuchni (2324)

Banica szpinakowa

danie bułgarskie

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • mąka pszenna, 0.5 kg
  • drożdże, 5 dag
  • sól, 0.5 łyżecz.
  • cukier waniliowy, 1 łyżecz.
  • woda, 0.5 l
  • szpinak , 0.5 kg
  • ser twarogowy tłusty, 0.5 kg
  • jajka, 4 szt.
  • masło, 10 dag
  • mielony pieprz, 0.5 łyżecz.
  • czosnek, 1 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Ciasto:Zrobic rozczyn z drożdży( mogą byc suszone), cukru,pół szkl.letniej wody i pół szklanki mąki.Poczekac aż podrośnie.Połaczc z resztą mąki , łyżeczką soli i letnią wodą ( tak by mozna było ciasto wałkowac).Odstawic do wrośnięcia.Farsz: szpinak świeży pokroic i poddusic z masłem( jeśli używam mrożony- odparowc przed podduszeniem, dodac biały ser(najlepiej kwaśny), zmiażdzony czosnek, sól i pieprz do smaku, całe jajka (odjąc trochę do posmarowania banicy).Podgotowac.Ciasto podzielic na 2 częsci, rozwałkowac na podłużne placki wys 1cm .Posmarowac masą szpinakową.Zwinąc w rulon. Piec ok 35- 40 min w 180 stopniach.Smacznego 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650