Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324)

Banica szpinakowa

danie bułgarskie

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

mąka pszenna, 0.5 kg

drożdże, 5 dag

sól, 0.5 łyżecz.

cukier waniliowy, 1 łyżecz.

woda, 0.5 l

szpinak , 0.5 kg

ser twarogowy tłusty, 0.5 kg

jajka, 4 szt.

masło, 10 dag

mielony pieprz, 0.5 łyżecz.

czosnek, 1 łyżk.

Sposób przygotowania:

Ciasto:Zrobic rozczyn z drożdży( mogą byc suszone), cukru,pół szkl.letniej wody i pół szklanki mąki.Poczekac aż podrośnie.Połaczc z resztą mąki , łyżeczką soli i letnią wodą ( tak by mozna było ciasto wałkowac).Odstawic do wrośnięcia.Farsz: szpinak świeży pokroic i poddusic z masłem( jeśli używam mrożony- odparowc przed podduszeniem, dodac biały ser(najlepiej kwaśny), zmiażdzony czosnek, sól i pieprz do smaku, całe jajka (odjąc trochę do posmarowania banicy).Podgotowac.Ciasto podzielic na 2 częsci, rozwałkowac na podłużne placki wys 1cm .Posmarowac masą szpinakową.Zwinąc w rulon. Piec ok 35- 40 min w 180 stopniach.Smacznego