Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324) Banica szpinakowadanie bułgarskie |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
mąka pszenna, 0.5 kg
drożdże, 5 dag
sól, 0.5 łyżecz.
cukier waniliowy, 1 łyżecz.
woda, 0.5 l
szpinak , 0.5 kg
ser twarogowy tłusty, 0.5 kg
jajka, 4 szt.
masło, 10 dag
mielony pieprz, 0.5 łyżecz.
czosnek, 1 łyżk.
Ciasto:Zrobic rozczyn z drożdży( mogą byc suszone), cukru,pół szkl.letniej wody i pół szklanki mąki.Poczekac aż podrośnie.Połaczc z resztą mąki , łyżeczką soli i letnią wodą ( tak by mozna było ciasto wałkowac).Odstawic do wrośnięcia.Farsz: szpinak świeży pokroic i poddusic z masłem( jeśli używam mrożony- odparowc przed podduszeniem, dodac biały ser(najlepiej kwaśny), zmiażdzony czosnek, sól i pieprz do smaku, całe jajka (odjąc trochę do posmarowania banicy).Podgotowac.Ciasto podzielic na 2 częsci, rozwałkowac na podłużne placki wys 1cm .Posmarowac masą szpinakową.Zwinąc w rulon. Piec ok 35- 40 min w 180 stopniach.Smacznego