|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246) Barszcz czerwony z uszkamiCzerwony barszczyk najlepszy na wszystko :)
Składniki:
Sposób przygotowaniaBarszcz czerwony robię na "oko" także jeżeli o czymś zapomniałam to z góry przepraszam. Surowe buraki obieram i trę na tarce o grubych oczkach i wrzucam do garnka. Dodaję suszone grzybki, lekko rozgniecione 2-3 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek - zalewam zimną wodą i wstawiam na gaz na średni ogień. Wywar ma dość do postaci prawie gotującej ale nie zagotowuję go. W ten sposób nie wygotowuję wszystkich cennych składników a "ziemistego" aromatu też już nie czuć. Odstawiam na dłuższą chwilę (im dłużej tym lepiej naciągnie)- np. 1-1,5 godziny. Po tym czasie odcedzam buraczki (wyciskając je) - zostawiając czystą zupę. Teraz zabieram się za przyprawianie - dodaję do smaku octu balsamicznego (inny ocet nie wchodzi w grę) albo sok z cytryny, dodaję sól, pieprz, ew. jeszcze czosnek i majeranek a na koniec masło klarowane. Zupę podaję z uszkami bądź jeśli nie mam czasu z białą fasolką i gotowanymi ziemniakami. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|