Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Barszcz czerwony z uszkamiCzerwony barszczyk najlepszy na wszystko :) |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: cztery
idealne dla dzieci
dla alergików
Na Boze Narodzenie
liście laurowe, 2 szt.
ziele angielskie, 1 łyżecz.
suszony grzyb, 3 szt.
kminek, 1 łyżecz.
masło klarowane, 2 łyżk.
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
ocet balsamiczny, 2 łyżk.
suszony majeranek, 1 łyżecz.
czosnek, 2 łyżk.
burak, 1 kg
Barszcz czerwony robię na "oko" także jeżeli o czymś zapomniałam to z góry przepraszam. Surowe buraki obieram i trę na tarce o grubych oczkach i wrzucam do garnka. Dodaję suszone grzybki, lekko rozgniecione 2-3 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek - zalewam zimną wodą i wstawiam na gaz na średni ogień. Wywar ma dość do postaci prawie gotującej ale nie zagotowuję go. W ten sposób nie wygotowuję wszystkich cennych składników a "ziemistego" aromatu też już nie czuć. Odstawiam na dłuższą chwilę (im dłużej tym lepiej naciągnie)- np. 1-1,5 godziny. Po tym czasie odcedzam buraczki (wyciskając je) - zostawiając czystą zupę. Teraz zabieram się za przyprawianie - dodaję do smaku octu balsamicznego (inny ocet nie wchodzi w grę) albo sok z cytryny, dodaję sól, pieprz, ew. jeszcze czosnek i majeranek a na koniec masło klarowane. Zupę podaję z uszkami bądź jeśli nie mam czasu z białą fasolką i gotowanymi ziemniakami.