Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Grzyby z jajecznicą i ziemniakami Grzyby z jajecznicą i ziemniakami.jpg
Grzyby z jajecznicą i ziemniakami
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewlinaSzef Kuchni (880)

Grzyby z jajecznicą i ziemniakami

Najlepsze z kurkami

Składniki:
  • koperek, 1 łyżecz.
  • margaryna, 1 dag
  • jajka, 6 szt.
  • mleko, 5 łyżk.
  • ziemniak, 80 dag
  • mąka , 2 dag
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • śmietana, 0.3 l
  • tłuszcz, 2 dag
  • świeży grzyb, 80 dag
  • cebula, 5 dag
  •  
Sposób przygotowania

Jakiekolwiek grzyby: borowiki, kozaki, maślaki, zielonki opłukać, oczyścić, oddzielić kapelusze od trzonów. Grzyby pokrajać w paski, wło­żyć do rondelka, dodać tłuszcz, obraną posiekaną cebulę i dusić do mięk­kości. Gdy są miękkie, zagęścić mąką, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Wlać śmietanę, dodać koperek, dokładnie wymieszać. Ziemniaki opłukać, obrać, ugotować, przyrządzić puree. Jaja rozmącić, osolić, wylać na rozgrzany tłuszcz na patelnię. Gdy masa zacznie się ścinać, i mieszać ostrożnie łyżką, aby jajecznica się nie przypaliła. Jajecznicę ułożyć na ogrzanym okrągłym półmisku, z wierzchu położyć duszone dookoła obłożyć ziemniakami puree. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650