Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewciaSzef Kuchni (850)

Budyń z groszku

Przybrać nacią pietruszki.

Składniki:
  • groszek zielony, 25 dag
  • ryż , 15 dag
  • cebula, 5 dag
  • tłuszcz, 7 dag
  • jajka, 4 szt.
  • śmietana, 15 dag
  • ser żółty, 5 dag
  • sól, 1 szczypta
  • cukier, 1 szczypta
  • bułka tarta , 2 dag
  •  
Sposób przygotowania

Cebulę podsmażyć na tłuszczu nie rumieniąc, dodawać po jednym żółtku ucierając, wymieszać ze śmietaną, startym serem i posiekanym koperkiem, dodać ugotowany na sypko ryż i ugotowany zielony groszek. Wszystkie składniki połączyć z ubitą pianą z białek. Masę przełożyć do formy budyniowej. Wstawić do garnka wypełnionego wrzącą wodą do 3/4 wysokości formy. Garnek przykryć pokrywą, budyń go­tować ok. 45 min. Ugotowany budyń wyjąć z formy, wyłożyć na okrągły półmisek, podzielić ostrym nożem na porcje. Podawać polany stopionym masłem i posypany zrumienioną tartą bułką.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650