Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850)

Budyń z groszku

Przybrać nacią pietruszki.

Składniki:

groszek zielony, 25 dag

ryż , 15 dag

cebula, 5 dag

tłuszcz, 7 dag

jajka, 4 szt.

śmietana, 15 dag

ser żółty, 5 dag

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

bułka tarta , 2 dag

Sposób przygotowania:

Cebulę podsmażyć na tłuszczu nie rumieniąc, dodawać po jednym żółtku ucierając, wymieszać ze śmietaną, startym serem i posiekanym koperkiem, dodać ugotowany na sypko ryż i ugotowany zielony groszek. Wszystkie składniki połączyć z ubitą pianą z białek. Masę przełożyć do formy budyniowej. Wstawić do garnka wypełnionego wrzącą wodą do 3/4 wysokości formy. Garnek przykryć pokrywą, budyń go­tować ok. 45 min. Ugotowany budyń wyjąć z formy, wyłożyć na okrągły półmisek, podzielić ostrym nożem na porcje. Podawać polany stopionym masłem i posypany zrumienioną tartą bułką.