Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850) Budyń z groszkuPrzybrać nacią pietruszki. |
groszek zielony, 25 dag
ryż , 15 dag
cebula, 5 dag
tłuszcz, 7 dag
jajka, 4 szt.
śmietana, 15 dag
ser żółty, 5 dag
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
bułka tarta , 2 dag
Cebulę podsmażyć na tłuszczu nie rumieniąc, dodawać po jednym żółtku ucierając, wymieszać ze śmietaną, startym serem i posiekanym koperkiem, dodać ugotowany na sypko ryż i ugotowany zielony groszek. Wszystkie składniki połączyć z ubitą pianą z białek. Masę przełożyć do formy budyniowej. Wstawić do garnka wypełnionego wrzącą wodą do 3/4 wysokości formy. Garnek przykryć pokrywą, budyń gotować ok. 45 min. Ugotowany budyń wyjąć z formy, wyłożyć na okrągły półmisek, podzielić ostrym nożem na porcje. Podawać polany stopionym masłem i posypany zrumienioną tartą bułką.