|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660) Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z grzybami suszonymiSos grzybowy można zrobić na pozostałym wywarze z grzybów Składniki:
Sposób przygotowaniaGrzyby opłukać kilka razy w ciepłej wodzie, ugotować z częścią cebuli, następnie pokrajać w cienkie paski. Selery umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Zagotować wodę(2,5 szklanki), dodać selery i opłukaną kaszę, osolić i ugotowai na sypko. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę i pod smażyć na jasnozłoty kolor. Do przestudzonej kaszy dodać roz mącone jajo, cebulę i grzyby; wymieszać, przyprawić do smaki i posypać posiekaną zieleniną. Masę włożyć do przygotowane formy i zapiec w piekarniku (temperatura 240°C). Zapiekankę podawać polaną sosem grzybowym i surówką. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|